b_800_600_0_00_images_Anteten.png

 

Comunicat de presă

 

Asociația Juriștilor Romi ROMAJUST a preluat cazul femeii care a născut pe trotuar, în fața spitalului din Urziceni.

Luni, 31 iulie 2023, o tânără de 24 de ani din județul Ialomița a născut pe trotuarul din fața Spitalului Urziceni. Aceasta nu a fost primită în spital pe motiv că nu există gardă la ginecologie și urma să fie trimisă la Slobozia la 60 km distanță.

Dincolo de situația dramatică în care se afla tânăra mamă în momentul la care a ajuns la spital, fiind în dureri și pe punctul de a naște, aceasta se încadra în două categorii de persoane vulnerabile: este de etnie romă și este surdo-mută. Cei care ar fi trebuit să o protejeze și să o ajute, au dat-o afară.

 

Discriminare, neglijență, comportament abuziv și inuman și lista poate continuă.

 

“Facem toate demersurile legale ca cei vinovați să plătească și avem toleranță zero pentru astfel de comportamente” – declară Ghiță Eugen, președintele ROMAJUST.

 

ROMAJUST sprijină atât persoane, cât și comunități și organizații să lupte împotriva discriminării. În acest caz, sprijinul va fi oferit în cadrul Proiectului Challenging online and offline Roma Discrimination in Europe COORDE (Combaterea discriminării online și offline a romilor în Europa) EC 2022 / 1.04.2022-31.03.2024, finanțat de Comisia Europeană prin Programul "Cetățeni, egalitate, drepturi și valori" (CERV-2021-EQUAL) care se adresează fenomenului de discriminare și a discursului instigator la ură împotriva romilor în mediul online și offline derulat de Asociația Juriștilor Romi în parteneriat cu European Roma Rights Centre, Forum for Human Rights (Slovacia) și Equal Opportunities Initiative Association (Bulgaria).

 

Este important să se sancționeze astfel de incidente de discriminare conform legii, astfel încât toți cetățenii, indiferent de etnie sau alte caracteristici, să aibă acces egal la servicii și facilități publice.